Vi börjar med att reda ut hur man tar sig till Lettland. Sen tar vi upp några olika sätt att resa runt i Lettland (både generellt och i Liepāja).

Att ta sig till Lettland

Lettland är med i EU (och Nato) och som svensk medborgare behöver man inget visum etc för att besöka Lettland. Det är bara att åka, med ungefär samma regler som om man hade åkt till Danmark och Spanien. Ta med pass eftersom flygbolag och biluthyrare kommer att fråga efter det och gärna Försäkringskassans sjukförsäkringskort om du skulle ha otur och bli sjuk.

Lettlands valuta är Euro. Det funkar nästan alltid att betala med kort men det skadar inte att ha lite kontanter, tex eftersom det naturligtvis inte går att betala med Swish på marknader.

Det finns såklart flera sätt att ta sig till Lettland. De överlägset bästa är att ta en färja eller att ta ett flyg.

Färja

Om man vill ha med sig sin bil är överfart med färja det enda riktigt rimliga alternativet.

Det finns flera rederier som har rutter från Sverige till Lettland och Litauen. Några av båtarna påminner om klassiska finlandsfärjor om än i något mindre skala. Andra är i första hand färjor för godstrafik men de hanterar också persontrafik, och det finns naturligtvis både hytter och restaurang men man kan inte förvänta sig ett scenuppträdande på kvällen. Många turer innebär en övernattning på båten men det finns också färjor som lättar ankar på morgonen/förmiddagen och kommer fram på eftermiddagen/kvällen.

Priser varierar efter säsong och tillgång och en del av rutterna trafikeras inte hela året. Så man får räkna med att leta lite för att hitta det alternativ som är bäst för den aktuella resan. Vid något enstaka tillfälle har det lönat sig att boka två kryssningar där man bara utnyttjar den första halvan. Och vissa rederier har ganska generösa bonussystem som man kan utnyttja om man reser flera gånger.

Det är i princip Tallink & Silja Line, Stena Line, Direct Ferries och TT-Line som kan bli aktuella och man hamnar antingen i Rīga (200km öster Liepāja), Ventspils (120km norr om Liepaja), Klaipėda i Litauen (100km söder om Liepāja), eller direkt i Liepāja. Tallink’s färjor från Frihamnen i Stockholm till Rīga har just nu ett uppehåll i sin trafik men vi hoppas att de kommer tillbaka eftersom de erbjöd mycket mer än ”bara” transport; tex aktiviteter för barnen, flera restauranger, uppträdanden och en nattklubb.

Flyg

Om man flyger är det smidigast att ta sig till Rīga eftersom det är enkelt att ta sig vidare därifrån. Både Ryanair och AirBaltic har direktflyg från både Arlanda och Landvetter. Som alltid varierar priserna väldigt mycket men ibland kan man hitta tur och retur-biljetter för ca €30 (Ryanair) respektive ca €60 (AirBaltic). Ett tips är att prenumerera på AirBaltics nyhetsbrev eftersom de där brukar lista flighter där man får extra rabatt.

Det finns också flyg till Kaunas och Klaipėda i Litauen. Liepāja har en flygplats men tyvärr används den inte för persontrafik just nu. Se nedan för flera sätt (hyrbil, buss, tåg, …) att ta sig från flygplatserna och vidare till tex Liepāja.

Att resa runt i Lettland

Kollektivt

Det fungerar fint att resa med buss. Utbudet är omfattande, det känns tryggt och säkert, och priserna är bra. Gå till 1188.lv och klicka på buss-ikonen så hittar du tidtabeller.

Om man landar på Rīgas flygplats får man ta en stadsbuss (buss 22, se Rīgas Satiksme) till Rīgas centralstation, och sen en linjebuss till Liepāja. Det finns specifika appar för detta men man klarar sig egentligen med Google Maps även om man får räkna med att biljetterna kan bli ungefär en Euro dyrare om man köper dem på bussen.

Det går att åka tåg också. För tidtabell, se 1188.lv.

Egen bil

Det finns givetvis uppenbara fördelar med att ha med sig sin egen bil. Mer bagage, plats för mer TaxFree, osv. Tänk på att ta med Del 1 (blå) av bilens registreringsbevis eftersom det kan behövas tex på färjorna.

Det är allmänt ganska enkelt att resa runt i Lettland. Trafikklimatet är oftast förlåtande så man behöver normalt inte oroa för en massa tutande och knutna nävar om man byter fil i sista stund eller måste göra en ful U-sväng. Att navigera med tex Google Maps fungerar lika bra som i Sverige. Det finns såklart skillnader mellan trafiken i Sverige och Lettland, och här är några saker som sticker ut:

Framförallt finns standardhastigheter för landsväg och stad. Det finns skyltar som informerar om detta i färjelägren (se nedan), det är lika bra att fota av dem när man passerar. Man förväntas alltid veta vilken standardhastighet som gäller och därför finns det mycket färre hastighetsskyltar än man är van vid i Sverige. När man kommer in i en stad förväntas man sänka farten och när man lämnar staden får man åka snabbare igen, trots att det inte finns några hastighetsskyltar. Så var noga med bromsa in innan de vita stadsskyltarna (se nedan).

General speed limits
City sign

Det finns trots detta gott om hastighetsskyltar, men de markerar normalt bara undantag. Tex kan det finnas en skylt för lägre hastighet framför ett vägarbete, eller en 70-skylt innan en korsning mellan två landsvägar. Då är det bara att sakta in. Det luriga är att det oftast inte kommer att vara någon skylt som markerar när standardhastigheten gäller igen, så ibland blir man kvar i den sänkta hastigheten onödigt länge. Normalt kan man ta sig tillbaka till standardhastighet när vägarbetet är slut, när korsningen har passerats, osv, men här är det bra med lite fingertoppskänsla. Det lättaste är att kopiera de lettiska bilarna beteende (återigen med lite fingertoppskänsla eftersom det som alltid finns gott om förare som bänder lite väl mycket på reglerna).

Om en skylt flaggar för lägre hastighet tillsammans med en skylt för dåligt underlag eller en järnvägsövergång är det klokt att ta detta på allvar. Vägarna i Lettland är generellt i gott skick men det finns en del ställen där man för bilens bästa vill ta det lite extra försiktigt.

En fin sak (oklart om det är en fin gest eller en vanlig trafikregel) är att många förare svänger in till vägrenen om det kommer ett mötande utryckningsfordon på en vanlig landsväg. Man gör detta för att underlätta för den mötande polisbilen, ambulansen eller brandbilen att göra omkörningar. Här gäller det naturligtvis att vara försiktig så att man inte skapar farliga situationer om någon ligger tätt bakom osv.

Hyrbil

Det enda stället vi har hyrt bil på är Rīgas flygplats. Det har alltid fungerat väldigt bra. Här varierar priserna väldigt mycket beroende på typ av bil och säsong (och naturligtvis på hur lång vistelsen blir) men många gånger blir det billigare att flyga och hyra bil än att ta med sin egen bil på en färja. Det är bara att googla och jämföra. Flera av (kanske alla) uthyrningsfirmorna kräver att den som hyr bilen (och därmed räknas som första förare) måste ha med sig ett kreditkort med Chip för att få hyra bilen.

Bolt, CityBee, mfl

På flera ställen (bland annat både Rīga och Liepāja) har Bolt både elsparkcyklar och en taxitjänst. Det finns flera liknande aktörer och gissningsvis kommer det snart ännu fler.

Med CityBee kan man hyra en bil för en kortare period. Tex som ett alternativ till buss mellan två städer (även om det blir dyrare), eller som alternativ till att ta taxi till flyplatsen, eller för att frakta hem varor man handlat. Det är ungefär som att hyra en elsparkcykel; ladda ner appen och kolla vad som finns tillgängligt i närheten.

Lifta

Det finns flera populära Facebook-grupper där chaufförer och passagerare sammanstrålar för att samåka kors och tvärs över Lettland. Vi har fått skjuts mellan Rīga och Liepāja ett antal gånger och det har fungerat utmärkt. Det brukar kosta ungefär lika mycket som att åka buss men går oftast snabbare och om man har tur får man trevligt sällskap längs vägen och skjuts hela vägen fram till porten. Vi har åkt med allt från helt nya hybridbilar till slitna skåpbilar. Man får naturligtvis vara försiktig innan man sätter sig i en okänd bil och det blir mycket lättare att få det här att fungera om man kan lite lettiska.

Att ta sig runt i Liepāja

Liepāja är väldigt tillgängligt. Mycket finns inom promenadavstånd och man kan hyra cyklar (Liepāja är väldigt platt vilken är en fördel) eller elsparkcyklar. Det finns gott om bussar och det är enkelt att ta sig runt med bil (oftast är det enkelt att hitta parkering och att lista ut vad det kostar men det händer att det krävs en parkeringsskiva så det är lika bra att ha med en sån).

Vi åker ofta buss eller spårvagn eftersom det många gånger är smidigare och snabbare än att ta bilen. Liepājas hemsida förklarar de biljettalternativ som finns och länkar vidare till alla tidtabeller. Men det enklaste är att gå till en Narvesen-butik (ungefär som Pressbyrån) och köpa ett häfte med 10 biljetter (fråga på engelska eller säg ”desmit autobuss biljettes ludzu”; det ska kosta ungefär en Euro per biljett och biljetterna gäller för både bussar och spårvagnar) och sen låta Google Maps lista ut vilken buss som är bäst. Kom ihåg att man (åtminstone våren 2023) måste stämpla en biljett varje gång man går på en buss, så om man behöver byta buss behöver man två biljetter.

Det finns mängder med fina och populära gång- och cykelvägar längs stranden. Dessa (och stranden) är perfekta för promenader, joggingturer och cykelturer.